Τι να πάρετε μαζί σας για τις δραστηριότητές σας στη φύση...

Ανάλογα με το τι πάτε να κάνετε και πού πάτε να το κάνετε, είναι καλό να προετοιμαστείτε σωστά και να πάρετε μαζί σας τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές "συμβουλές", ή καλύτερα τις προσωπικές μας λίστες με εφόδια για κάθε περίπτωση εξόρμησης.

Μπορείτε να δείτε και μερικά δείγματα εξοπλισμού, για να "πάρετε μυρωδιά" από το τι κυκλοφορεί στο εμπόριο, αλλά και ιδέες για αγορές.

Αν πρόκειται να...

Καλό είναι να έχετε μαζί σας...

Πάτε εκδρομή οδηγώντας αυτοκίνητο

- Ένα μπουκάλι νερό (για να πίνετε ή για να συμπληρώστε στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων αν ξεμείνει). Αν πρόκειται να το πίνετε, φροντίστε να είναι φρέσκο, για να μην πάθετε και τίποτα...
- Έναν καλό οδικό χάρτη, σε κλίμακα κατάλληλη για την περιοχή που θα επισκεφθείτε, π.χ. ένας χάρτης κλίμακας 1:250.000 μπορεί να είναι καλός αν θέλετε να πάτε από την Αθήνα στη Σπάρτη, αλλά εντελώς ακατάλληλος αν θέλετε να κάνετε περιήγηση στον Ταϋγετο, όπου θα χρειαστείτε κλίμακα 1:50.000 ή και μικρότερη.
- Ένα ζευγάρι ανταλλακτικών για τους υαλοκαθαριστήρες.
- Ένα μπουκαλάκι κατάλληλα υγρά φρένων.
- Ειδικό εξάρτημα για την αφαίρεση του πάγου από τα τζάμια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πλαστική σπάτουλα), αν πάτε στα χιόνια.
- Ρεζέρβα σε καλή κατάσταση, γρύλο και κλειδί για τα μπουλόνια.
- Φακό καλής ποιότητας και εφεδρικές μπαταρίες, ακόμα και αν δεν οδηγήσετε τη νύχτα.
- Σημειωματάριο και δύο στυλό (που τα έχετε δοκιμάσει).

Βγείτε από το δρόμο οδηγώντας (με αυτοκίνητο)

Ό,τι και παραπάνω και επιπλέον:
-  Μία καλή πυξίδα αυτοκινήτου. Αποφύγετε τις ψηφιακές, διότι χαλάνε εύκολα, επηρεάζονται από γέφυρες, κτίρια και τοπικές ανωμαλίες του μαγνητικού πεδίου και επιπλέον είναι και πανάκριβες.
- Ένα σύγχρονο GPS (προαιρετικό, αλλά απίστευτα χρήσιμο αν χαθείτε, καθώς και αν θέλετε να επαναλάβετε στο μέλλον μία διαδρομή).
- Αλυσίδες τροχών, οποιαδήποτε εποχή εκτός καλοκαιριού (χρειάζονται τόσο για το χιόνι-πάγο, όσο και μερικές φορές για τη λάσπη!). Αποφύγετε τις πολύ φθηνές που σπάνε πανεύκολα (ή πάρτε μερικά ζευγάρια εφεδρικές!) και φροντίστε να μπαίνουν και να βγαίνουν εύκολα (θα καταλάβετε γιατί όταν θα βρεθείτε στα δύσκολα...).
- Ένα δεύτερο αυτοκίνητο (με οδηγό!) ώστε να σας "τραβήξει" άμα "κολλήσετε", καθώς και κατάλληλο ιμάντα ρυμούλκησης.
- Μία βέργα βυθομέτρησης με μήκος τουλάχιστο ένα μέτρο, αν σκοπεύετε να διασχίσετε ποτάμια ή ρέματα (μπορείτε να τη φτιάξετε και μόνοι σας).
- Κιάλια καλής ποιότητας.
- Ένα πολυεργαλείο φτυάρι-τσεκούρι-πριόνι, για τα δύσκολα...
- Τρόμπα με μανόμετρο για τα ελαστικά, ή καλύτερα ένα μικρό συμπιεστή αέρος καλής ποιότητας (αποφύγετε τους φτηνούς, διότι καίγονται αμέσως από υπερθέρμανση).
- "Ξηρά τροφή" για παν ενδεχόμενο (από το να σας "κόψει η πείνα" 20 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ταβέρνα, μέχρι να "κολλήσετε" στα χιόνια για μερικές ημέρες). Πάρτε ό,τι σας κάνει κέφι: μπισκότα, κρακεράκια, σοκολάτες, κονσέρβες και ό,τι άλλο ανθυγιεινό-λιπαρό-ζαχαρούχο μπορεί να σας στηρίξει στις δύσκολες στιγμές...
- Φωτογραφική μηχανή ή και βιντεοκάμερα (για να επιδεικνύετε με υπερηφάνεια πού καταφέρατε να φτάσετε), με εφεδρικές μπαταρίες, φιλμ και κασέτες.

Περπατήσετε γενικώς

- Ρούχα κατάλληλα για την εποχή και λίγο πιο "ελαφριά" διότι το περπάτημα θα σας θερμάνει επαρκώς. Να είναι τέτοια ώστε να έχετε δυνατότητα να τα βγάζετε ένα-ένα, όσο ζεσταίνεστε από το περπάτημα (π.χ. μπουφάν, πουλόβερ, μπλούζα). Εδώ το "στριπτήζ" επιβάλλεται για λόγους υγείας (αποφυγή υπερθέρμανσης και υπερβολικής εφίδρωσης).
- Άνετα παπούτσια (αδιάβροχα και ιδίως ανθεκτικά στη λάσπη αν είναι χειμώνας). Αποφύγετε δια ροπάλου τακούνια, δερμάτινες σόλες και παπούτσια που δεν "αναπνέουν". Αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το περπάτημα, επενδύστε σε ένα ή δύο ακριβά ζευγάρια που θα βρείτε στα ειδικά καταστήματα.
- Καπέλο (ο ήλιος δεν αστειεύεται, ακόμα και το χειμώνα).
- Γυαλιά ηλίου και πιθανώς και αντηλιακή κρέμα (ιδίως αν πάτε στα χιόνια!).
- Σκούφο μάλλινο ή fleece, αν πάτε στο βουνό και δεν είναι καλοκαίρι.
- Κασκόλ μάλλινο ή fleece, αν είναι χειμώνας.
- Πεζοπορικό χάρτη, κλίμακας 1:40.000 ή μικρότερης, ιδίως αν πάτε σε μέρος άγνωστο ή ερημικό.
- Παγούρι/μπουκάλι/θερμός με νερό (προτιμήστε ό,τι από αυτά είναι ελαφρύτερο, αν πρόκειται να περπατήσετε πολύ).
- Τουλάχιστο δύο συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας από διαφορετικές εταιρείες, ώστε αν χαθείτε στη μέση του πουθενά ή σας πλακώσουν τα χιόνια, να μπορείτε να φωνάξετε κάποιον να σας μαζέψει...
- Ομπρέλα και ένα ελαφρύ αδιάβροχο, άσχετα με την πρόβλεψη καιρού, ιδίως αν πάτε σε βουνό (μην απορήσετε αν το μοναδικό συννεφάκι "ανοίξει" ακριβώς από πάνω σας).
- Πυξίδα χειρός.
- GPS χειρός, αν σκοπεύετε να "χαθείτε" ή να μην ακολουθήσετε σηματοδοτημένα μονοπάτια.
- Στηρίγματα βαδίσματος, που μπορεί να είναι από μία απλή (γερή!) ξύλινη βέργα, μέχρι τα ειδικά (με αμορτισέρ!) που θα βρείτε στα ειδικά καταστήματα, αν θα περπατήσετε σε μέρη με μεγάλη κλίση (ειδικά σε κατηφόρες!).
- Ένα καλό μαχαίρι.
- Ένα καλό και ελαφρύ σακίδιο πλάτης, με ανατομική στήριξη και αρκετές θήκες που να ανοίγουν εύκολα, για τα πράγματά σας.
- Υγρά και στεγνά χαρτομάντηλα.
- Λίγη γάζα και οινόπνευμα ή άλλο απολυμαντικό, για τους πιθανούς τραυματισμούς.

 

Επίσης, καλό είναι να μην πάρετε μαζί σας τα ακόλουθα:
- Κακή διάθεση.
- Κακή παρέα.
- Άγχος.
- Τρόφιμα που αλλοιώνονται, π.χ. ψωμιά, κεφτεδάκια, φέτα, καρπούζι (εκτός αν η εξόρμηση θα είναι πολύ σύντομη, αν οργανώνετε πικνίκ ή αν έχετε ψυγείο που συνδέεται με την πρίζα του αυτοκινήτου).
- Φορητή τηλεόραση (αλλιώς τι στο καλό την θέλατε την εξόρμηση;).