Μας την έφερε η ΑΝΑΒΑΣΗ...

Μετά από όλα τα καλά λόγια που έχουμε γράψει για τους χάρτες της εταιρείας ΑΝΑΒΑΣΗ, ήρθε δυστυχώς η ώρα να επισημάνουμε μία πολύ ατυχή στιγμή για την εταιρεία: την έκδοση του χάρτη Μαίναλο της σειράς Topo50. Αγοράσαμε ένα αντίτυπο του χάρτη αυτού από το βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στο Χαλάνδρι στις 9 Απριλίου 2005.

Αν και ο χάρτης αποτυπώνει με υψηλή ακρίβεια και ευκρίνεια την ευρύτερη περιοχή του όρους Μαίναλο της Πελοποννήσου, δυστυχώς είναι τυπωμένος σε χαρτί κακίστης ποιότητας, εντελώς διαφορετικό από τους προηγούμενους χάρτες της σειράς όπου ήταν αδιάβροχο και δεν σκιζόταν εύκολα.

Ακόμα πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι στην πρόσθια όψη του χάρτη, αυτή δηλαδή που βλέπει κατευθείαν ο υποψήφιος αγοραστής, αναφέρει ότι το χαρτί είναι αδιάβροχο και δεν σκίζεται εύκολα! Εάν έχετε αγοράσει ήδη το χάρτη, έχετε κάθε δικαίωμα να τον επιστρέψετε πίσω, σύμφωνα με το Ν. 2251/94 "Προστασία των καταναλωτών". Σας συνιστώ μάλιστα να τον αποστείλετε στην εταιρεία αφού τον μουσκέψετε καλά και στεγνώσει, ως απόδειξη ελαττωματικού προϊόντος! Τώρα βεβαίως μπορεί να εννοούν "αδιάβροχο" την αντοχή σε μερικές πιτσιλιές, αλλά οι προηγούμενοι χάρτες τους ήταν όντως αδιάβροχοι, οπότε η σύγκριση είναι αμείλικτη...

Ασφαλώς, η τιμή του χάρτη στα 7,50 ευρώ (7,56 πλέον με την αύξηση του ΦΠΑ), δηλαδή παρόμοια με των προηγούμενων, υψηλότερης ποιότητας χαρτών της σειράς, δεν δικαιολογείται.

Δεν μπορούμε να είμαστε λιγότερο αυστηροί σε αυτό το θέμα, καθότι η εταιρεία ΑΝΑΒΑΣΗ θα μπορούσε είτε να είχε απαλείψει από το εξώφυλλο τις ενδείξεις "αδιάβροχο" και "δεν σχίζεται" πριν την εκτύπωση, είτε να διασφαλίσει ότι ο χάρτης θα τυπωθεί όντως σε τέτοιας ποιότητας χαρτί.

Ελπίζουμε η ΑΝΑΒΑΣΗ να επανορθώσει άμεσα, αποσύροντας αμέσως την εν λόγω έκδοση από τα σημεία πώλησης και φροντίζοντας στο μέλλον να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το περιστατικό αυτό είναι μεμονωμένο, αποτέλεσμα ακούσιας παράλειψης και όχι προσπάθεια εξαπάτησης του αγοραστικού κοινού, κάτι που θα φανεί από τις αμέσως επόμενες εκδόσεις.

Και για να μη νομίσει κανείς ότι έχουμε τίποτα "απωθημένα" προς την εταιρεία ή μεροληπτούμε υπέρ άλλης, διαβάστε τα καλά λόγια που έχουμε γράψει για τους χάρτες της, καθώς και κάποιες κριτικές για λάθη των ανταγωνιστών της (π.χ. μη αναγραφή ημερομηνίας έκδοσης στους χάρτες της ROAD).

Καλό είναι να απαιτούμε πάντα το καλύτερο από τις εταιρείες και να μη "χαριζόμαστε" σε λάθη, ανεξάρτητα από το αν έγιναν εκ προθέσεως, καθότι πληρώνουμε τα λάθη αυτά από την τσέπη μας...

Νεότερα στις 3/9/05: Έχουμε στείλει σχετικό email παραπόνων στην ΑΝΑΒΑΣΗ (info@mountains.gr) από τις 9 Απριλίου του 2005, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε απάντηση. Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι μετά την εξάντληση του χάρτη από δύο συγκεκριμένα σημεία διάθεσης, αυτά ανατροφοδοτήθηκαν με την ίδια ακριβώς έκδοση που παρουσιάζει το πρόβλημα. Τα σχόλια δικά σας...

Νεότερα στις 8/7/06: Ο συγκεκριμένος χάρτης ζει και βασιλεύει και θα βρείτε ακόμα αντίτυπα της συγκεκριμένης έκδοσης σε πολλά βιβλιοπωλεία. Χαίρε ΑΝΑΒΑΣΗ...