Γιατί να προτιμάτε νεότερους χάρτες

Υπάρχουν μερικοί πάρα πολύ καλοί λόγοι για να προτιμήσετε έναν νεότερο χάρτη από έναν παλαιότερο και για να ανανεώνετε τους χάρτες σας όταν εκδίδονται καινούριοι:

  • Είναι πολύ πιθανό ένας πρώην χωμάτινος δρόμος να έχει  ασφαλτοστρωθεί πρόσφατα. Έτσι, μπορεί να σας "χαλάσει" τα σχέδια για μία χωμάτινη απόλαυση! Αν πάλι σχεδιάζετε να αποφύγετε μία διαδρομή ακριβώς επειδή είναι χωμάτινη, αυτό μπορεί να συνεπάγεται πολύ περισσότερα χιλιόμετρα και χρόνο από ότι θα κάνατε στη διαδρομή που τώρα είναι ασφαλτοστρωμένη (αλλά ο παλιός σας χάρτης δεν το δείχνει!).
  • Αν και δεν διανοίγονται πλέον συχνά νέοι δρόμοι, ωστόσο όταν πραγματικά ανοιχτεί δρόμος, αυτός συνήθως είναι σημαντικός! Παλαιοί χάρτες π.χ. δεν έχουν απεικόνιση πολλών ή και όλων των τμημάτων της Εγνατίας Οδού. Όσο πιο πρόσφατος είναι ο χάρτης, τόσο πιο πιθανό είναι να περιέχει τους νέους δρόμους.
  • Κάποιοι δρόμοι που εμφανίζονται σε παλαιούς χάρτες διότι υπήρχαν πολλές δεκαετίες πριν, σήμερα μπορεί να είναι κατεστραμμένοι (από νεροφαγώματα, κατολισθήσεις, μεγάλα δημόσια έργα, κ.λπ.). Μπορεί λοιπόν να προγραμματίσετε μία διαδρομή η οποία κάποια στιγμή να διακόπτεται απρόσμενα! Ένας αρκετά πρόσφατος (σοβαρός) χ άρτης συνήθως δεν πάσχει από τέτοια προβλήματα.
  • Πολλοί νεότεροι χάρτες (τουλάχιστο όλοι πλέον της ROAD και της ΑΝΑΒΑΣΗ) περιέχουν συντεταγμένες σε WGS84, ΕΓΣΑ87 ή ED50 (EURO50) για να σας διευκολύνουν αν χρησιμοποιείτε συσκευές GPS. Μπορεί το GPS να μη σημαίνει τίποτα για τους περισσότερους ακόμα, όμως αν σχεδιάζετε δύσκολες εξορμήσεις (π.χ. δεν γνωρίζετε το μέρος και υπάρχει μεγάλη απομόνωση, είστε μόνοι σας και όχι σε ομάδα, προβλέπονται πολύ κακές ή ακραίες καιρικές συνθήκες, κ.λπ.), ένα GPS μπορεί να σας γλιτώσει από πολλούς μπελάδες και επικίνδυνες καταστάσεις. Κάποια GPS έχουν ενσωματωμένους ελληνικούς χάρτες, όχι όμως κάθε βουνού και απομονωμένης διαδρομής που μπορεί κάνετε...
  • Πολλοί νέοι χάρτες είναι τυπωμένοι σε χαρτί πιο ανθεκτικό, ακόμα και αδιάβροχο (σε κάποιο βαθμό), επομένως αντέχουν περισσότερο σε "κακουχίες" που είναι συνηθισμένες στα ταξίδια και ιδίως σε πεζοπορίες και υπαίθριες δραστηριότητες.
  • Πολλοί νέοι χάρτες (αλλά όχι όλοι) βασίζονται και σε εργασίες πεδίου, δηλαδή κάποιος πραγματικά επισκέφτηκε τα μέρη που περιέχει ο χάρτης και διαπίστωσε με τα μάτια του (και το GPS του) αυτά που περιγράφει ο χάρτης. Οι περισσότεροι από τους παλαιούς χάρτες (και δυστυχώς και αρκετοί από τους νέους, ιδίως όσοι εκδίδονται από μικρά γραφεία και τουριστικές επιχειρήσεις) είναι απλή μεταφορά σε κάποιο λογισμικό GIS ενός παλαιού χάρτη, συνήθως της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ).

Ορισμένες εταιρείες αποφεύγουν (πολύ κακώς!) να αναγράψουν στους χάρτες τους ημερομηνία έκδοσης, αλλά και οποιοδήποτε αναγνωριστικό στοιχείο της έκδοσης/εκτύπωσης, πέραν ίσως του ISBN, προφανώς για να μπορούν να τους κυκλοφορούν για αρκετά χρόνια!