Τι να προσέχετε σχετικά με τις υπαίθριες δραστηριότητες με "οργανωμένα" γραφεία

Μερικές συμβουλές για να μην σας κοροϊδέψουν, αλλά και να μην κινδυνέψετε στις υπαίθριες δραστηριότητες που θα συμμετέχετε:

  • Τα γραφεία/εταιρείες οργάνωσης υπαίθριων δραστηριοτήτων για να είναι νόμιμα, πρέπει να λειτουργούν ως τουριστικά/ταξιδιωτικά γραφεία, οπότε και υπόκεινται σε συγκεκριμένη νομοθεσία και όρους λειτουργίας.
    Ένας εύκολος τρόπος να διαπιστώσετε εάν ένα τέτοιο γραφείο λειτουργεί σωστά όπως παραπάνω, είναι να ελέγξετε εάν είναι μέλος του HATTA (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων).
    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Γιάννη Ευαγγέλου, ένα στα πέντε τουριστικά-ταξιδιωτικά γραφεία στην Ελλάδα είναι παράνομο (άρθρο Χ. Ντιγριντάκη, Κόσμος του Επενδυτή, 26-27/2/05), άρα και ανεξέλεγκτο

  • Ο καλύτερος τρόπος αξιολόγησης μίας εταιρείας τέτοιου είδους, είναι η συζήτηση με ανθρώπους (που εμπιστεύεστε) οι οποίοι έχουν συμμετάσχει πρόσφατα δραστηριότητες της εταιρείες, ει δυνατό παρόμοιες με αυτές που σας ενδιαφέρουν. Σε αυτήν την περίπτωση, αν ακούσετε καλά λόγια για κάποιους συνοδούς, εκπαιδευτές ή βοηθούς της εταιρείας, επιδιώξτε να τους έχετε μαζί σας στην εξόρμησή σας.

  • Αν δεν γνωρίζετε τίποτα για την εταιρεία, πέρα από κάποια διαφημιστικά φυλλάδια, μιλήστε οπωσδήποτε με το βασικό επιβλέποντα ή συνοδό της εξόρμησης που σας ενδιαφέρει και προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατό περισσότερα για τις ικανότητές του, την πείρα του, αλλά και τον τρόπο βοήθειας και επίβλεψης που θα παρέχονται στη διάρκεια της εξόρμησης.

  • Ζητήστε απαραίτητα να μάθετε όλους τους όρους της συμφωνίας που θα κάνετε με την εταιρεία γραπτώς, συμπεριλαμβανομένων των όρων για τα όρια ευθύνης της εταιρείας, των θεμάτων ασφάλισης, τυχόν υποχρέωσής σας για αποζημίωση της εταιρείας σε περίπτωση που προκαλέσετε ζημία σε κάποιο όχημά της (λόγω π.χ. κίνησης σε ακραίες συνθήκες), κ.λπ. Αν κάτι πάει στραβά, θα πρέπει να είστε οι τελευταίοι που θα "πληρώσετε τη νύφη"...

  • Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε όχημα ή άλλο μέσο της εταιρείας για τις δραστηριότητες, αν πρόκειται αυτό να υποστεί ταλαιπωρία, ακόμα και αν έχετε το καλύτερο εκτός δρόμου όχημα, διότι η ασφαλιστική σας κατά 99.99 % δεν καλύπτει ζημίες που θα υποστεί το όχημά σας σε μία τέτοια εξόρμηση! Προσέξτε όμως τα περί αποζημιώσεων...

  • Ζητήστε να μάθετε πόσες φορές στο παρελθόν η εταιρεία έχει οργανώσει δραστηριότητες στο μέρος όπου θέλετε να πάτε και αποφύγετε πάση θυσία να πάτε, αν αυτή θα είναι η πρώτη τέτοια εξόρμηση!

  • Βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται πρώτα για την ευχαρίστησή σας και την αποφυγή της σωματικής και άλλης ταλαιπωρίας σας και μετά για το κέρδος της. Αν μιλήσετε με εκπροσώπους της εταιρείας που δεν σας εμπνέουν εμπιστοσύνη, που δεν σας αναφέρουν με λεπτομέρειες την καταπόνηση που θα υποστείτε και τη φυσική κατάσταση που θα πρέπει να έχετε, ή που δεν σας αντιμετωπίζουν με το σεβασμό που αξίζετε ως πελάτης, απομακρυνθείτε τρέχοντας...

  • Ποτέ, ποτέ, ποτέ μην πληρώσετε στις εταιρείες αυτές συνδρομές ή προκαταβολές χωρίς απόδειξη, χωρίς χαρτιά που να περιγράφουν ακριβώς τι θα παραλάβετε και πότε και χωρίς να ξέρετε τους ακριβείς όρους τυχόν σύμβασης που "κρύβεται" από πίσω. Ο νόμος προστασίας των καταναλωτών σας προστατεύει μεν από τέτοιες παγίδες, όμως επειδή στοιχίζει υπερβολικά σε χρόνο, χρήμα και ψυχολογική φθορά κάποια αγωγή εναντίον εταιρείας για μικρά χρηματικά ποσά (και οι εταιρείες το ξέρουν αυτό!), προσπαθήστε να προλάβετε κοροϊδίες τέτοιου τύπου.

Αν προσέξετε μερικά πράγματα όπως αυτά παραπάνω πριν από τη συμμετοχή σας σε μία οργανωμένη εξόρμηση ή δραστηριότητα, τότε θα μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά εμπειρίες και καταστάσεις που δεν θα ήταν δυνατό να βιώσετε μόνοι σας, ή ακόμα και σε "ερασιτεχνική" ομάδα.